Noorderlijn, een kans voor archeologen

Bij de aanleg van de Noorderlijn moet er veel gegraven worden aan de Leien. Zoals bij elk stedelijk project wordt ook de archeologische dienst betrokken. Op veel plekken zitten er ondergronds nog resten van de Spaanse omwalling uit de 16de eeuw. Een unieke kans dus voor de archeologen.

De Leien liggen vandaag op de plek waar vroeger een versterkte muur stond rond de binnenstad. Die werd gebouwd tussen 1542 en 1553 op bevel van Keizer Karel. De muur en grachten moesten bescherming bieden tegen invallen uit het noorden. Via vijf bruggen bleef de stad toegankelijk. Op strategische plaatsen stonden vijfhoekige bastions, het werk van Italiaanse ingenieurs en in die tijd erg vernieuwend. Elke knik in de Leien van vandaag wijst op de locatie van een van die bastions.

Brialmontomwalling

In de 19e eeuw kreeg de stad een nieuwe bescherming in de vorm van de Brialmontomwalling. De Spaanse Vesten verloren hun functie en werden vanaf 1864 afgebroken. Op veel plekken bleef enkel het ondergrondse deel van de muren over. Daar kwamen tussen 1867 en 1869 de Leien bovenop. De resten van de oude omwalling zitten maar een halve meter onder het asfalt.