Bereikbaarheid Noorderleien

We vernieuwen de Noorderleien van gevel tot gevel in dezelfde materialen als de Zuiderleien. De werken zijn opgesplitst in twee grote fases, voor en na de knip van de Leien. Er blijft autoverkeer mogelijk op twee rijstroken in elke richting. Enkel in de zone van de knip onderbreken we het autoverkeer voor de aanleg van het Operaplein, de autotunnels, ondergrondse parking en de renovatie van het premetrostation.

Bereikbaarheid voetgangers en fietsers

Fietsers en voetgangers op de Italiëlei gebruiken tussen de Korte Winkelstraat en de Ellermanstraat de nieuwe fiets- en voetpaden langs de westkant (kant Paardenmarkt en Tunnelplaats). Langs de oostkant (kant Sint-Jansplein) zijn de nieuwe voet- en fietspaden tussen de Violierstraat en de Tunnelplaats eveneens toegankelijk.

In de volgende straten is geen fietsverkeer naar de Italiëlei meer mogelijk: Geulincxstraat, Van Aerdtstraat, De Waghemakerestraat en de Duboisstraat. Fietsers kunnen de straten wel bereiken via de Van Maerlantstraat of de Van de Wervestraat.

Verder zijn er voorzieningen getroffen zodat voetgangers steeds veilig langs de werf kunnen.

Download hier de bereikbaarheidskaart (.pdf) - datum: 26 juni 2019


Bereikbaarheid autoverkeer

Omgeving Italiëlei

Op de Italiëlei is de hoofdrijbaan in beide richtingen in gebruik. De werfzone bevindt zich nu aan de kant van de huizen, waar we de parallelwegen alsook het voet- en fietspad aanleggen.

In de volgende straten is tijdelijk geen verkeer meer mogelijk naar de Italiëlei: Geulinckxstraat, Van Aerdstraat, De Waghemakerestraat en de Duboisstraat. De straten blijven uiteraard bereikbaar voor bewoners.

  • De Cassiersstraat wordt opnieuw dubbelrichting.
  • De Violierstraat is enkelrichting naar de Leien toe. Autoverkeer uit de Osystraat moet verplicht via de Violierstraat naar de Leien. Fietsers mogen in twee richtingen fietsen.
  • De Van Maerlantstraat is voorbehouden voor het busverkeer richting Noorden. Een bussluis ter hoogte van het kruispunt met de Violierstraat moet ander verkeer verhinderen.
  • De Pijlstraat is enkelrichting van de Van Stralenstraat richting de Osystraat alsook enkelrichting van de Van Stralenstraat richting het De Coninckplein.
  • De Ellermanstraat is enkelrichting voor autoverkeer. Enkel de bussen mogen in beide richtingen rijden.

Download hier de bereikbaarheidskaart (.pdf) - 26 juni 2019


Bovenlokaal autoverkeer

Tijdens de knip is er geen doorgaand autoverkeer mogelijk over de Leien tussen de Maria-Theresialei en de Violierstraat. Bovenlokaal verkeer sturen we zo veel mogelijk langs de Ring en de Singel. Signalisatie op de Ring leidt het verkeer naar de afrit die het dichtste bij de eindbestemming ligt. Daarvoor gebruiken we de begrippen ‘centrum noord’, centrum-oost en centrum-zuid. Op die manier vermijden we dat verkeer nodeloos het centrum doorkruist.

Neem ook eens een kijkje op www.slimnaarantwerpen.be voor de slimste route.